TA BORT SVARTA FLÄCKAR PÅ FOGARNA

Ta bort de envisa svarta fläckarna på dina fogar

Svarta fläckar på våra fogar är inte alls önskvärda och vi bör ta bort dem så fort de dyker upp.  Det är antingen mögel eller mjöldagg, som egentligen inte borde finnas i våra hem överhuvudtaget. Dessa mikroorganismer kan göra både ditt hushåll och ditt hem sjukt. 

Läs vidare om hur du kan bli av med svarta fläckar och minimera risken för att de skall komma tillbaka. På BASIC CLEAN har vi effektiva produkter och tips som hjälper dig bli av med problemet.

 

Varför kommer alla dessa svarta fläckar på mina fogar?

Dina fogar i främst badrummet kan få flera olika typer av missfärgningar, varav en del orsakas av det fuktiga klimatet i badrummet - inklusive de svarta fläckarna som är ett tecken på begynnande mögeltillväxt. 

Mjöldagg i sig är inte farligt, men mikroorganismen utsöndrar vissa avfallsprodukter som påverkar inomhusmiljön och kan vara farliga för människor. En av anledningarna till att den sätter sig i fogarna är att den trivs i det fuktiga klimatet i badrummet och lätt etablerar sig på kalkavlagringar i fogarna. 

Du kan inte göra något åt kalkavlagringarna annat än att ta bort dem med antingen kalkrengöringsmedel eller allrengöringsmedel - vattnet i hela landet är mer eller mindre hårt och innehåller därför mycket kalk. Du kan också installera ett kalkfilter om du har mycket kalk i vattnet.

 

Så tar du enklast bort svarta fläckar på dina fogar

Vår egen supererfarna och praktiskt taget allvetande städexpert Louise Grønhøj delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter om städning. Här på hemsidan hittar du massor av informativa videor där Louise tar upp ett specifikt rengöringsämne och visar hur enkelt och effektivt det kan göras. 

Hon har naturligtvis också gjort en video som visar hur du enkelt tar bort de svarta fläckarna från dina fogar med hjälp av effektiva produkter och en liten men kraftfull skrubbmaskin som med sina 10 000 varv per minut gör det mesta av arbetet åt dig.

Du skall använda våra målinriktade och effektiva BASIC CLEAN Fogrengöringspaket, vilket gör att du kan ta bort både den kalk som mikroorganismerna lever på och därmed också mikroorganismerna. Paketet kommer med en superfin paketrabatt och består av:

1 x Sonic Scrubbers skrubbmaskin med 4 borsthuvud

1 x 1 liter BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel 

1 x 1 liter BASIC CLEAN Allrengöringsmedel Extra

1 x Sprayflaska

Du skall använda antingen Kalkrengöringsmedel eller Allrengöringsmedel - det beror på, om du har natursten som inte tål Kalkrengöringsmedel. Båda medel kan också användas vid många andra typer av städning och rengöring, som inte alls har något med fogar att göra. 

När du rengör dina fogar med Fogrengöringspaketet, behöver du bara genomföra fyra enkla steg - det är varken svårt eller besvärligt. Beroende på mängden svarta fläckar kan det ta ett tag att ta bort alla - men det är värt besväret!

 1. Fukta först området med vatten - använd duschen om den är tillgänglig
 2. Spraya nu kalkrengöringsmedel eller allrengöringsmedel och låt det brusa färdigt
 3. Slå på skrubbmaskinen och arbeta fram och tillbaka i fogen
 4. Skölj sedan med vatten - upprepa punkt 2-4 vid behov

 

Det är enkelt och okomplicerat, precis som Louises instruktionsvideo visar. 

 

Det är skillnad på fogar - är dina fogar hårda eller mjuka?

Det finns två huvudtyper av fogar - hårda murbruksfogar och mjuka och elastiska gummi- eller silikonfogar. Du kan ha båda typerna i ditt badrum - det är faktiskt inte alls ovanligt. De mjuka fogarna används där huset kan ge sig lite - vanligtvis där vägg och golv eller vägg och vägg möts. Dessutom är det ofta en mjuk fog som sitter runt toaletten.

Svarta fläckar som sitter på hård fogmassa är lätta att ta bort, medan svarta fläckar som sitter på mjuk fogmassa kan vara lite svårare att bli av med. Det är bra att veta innan du börjar skrubba så att du inte tror att du gör något fel, eftersom fläckarna inte försvinner helt. 

De mjuka gummifogarna har en begränsad livslängd på cirka 5 år. När de behöver bytas ut bör du inte byta till en hård fogmassa, eftersom det kan ge dig ännu större problem när huset ger sig. Välj en elastisk gummifog som lämpar sig för våtrum - den innehåller fungicider som hämmar tillväxten av mikroorganismer som annars skulle trivas på dina fogar. 

 

Svarta fläckar på din fogmassa kan vara skadliga för din hälsa

Oftast är svarta fläckar ett tecken på mögeltillväxt på din fogmassa. Det är därför du måste ta problemet på allvar. Eftersom mögel kan vara direkt skadligt för hälsan hos alla som lever i närheten av det. Befintlig astma eller allergier kan förvärras och lungproblem kan utvecklas, för att bara nämna några av de hälsoproblem som kan uppstå.

Det är inte själva mjöldaggen som är farligt, utan de sporer som det sprider. De svävar i luften och är osynliga för blotta ögat. Vid inandning fastnar de i lungorna och kan orsaka riktigt obehagliga och långvariga problem. Så på ett sätt är det bra att begynnande mjöldagg syns på din fogmassa. 

 

Förebygg mot mjöldagg och mögel

Regelbundet förebyggande arbete är det bästa skyddet mot återkommande svarta punkter på lederna. På BASIC CLEAN hittar du rätt produkt för ett effektivt förebyggande arbete. Louise är mycket nöjd med  BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel, som är ett mycket effektivt desinfektionsmedel med rengörande effekt. Produkten är helt otrolig eftersom den, tillsammans med dina andra åtgärder, helt kan bekämpa förekomsten av mikroorganismer som mögel och mjöldagg tack vare sin bakteriedödande och svampdödande effekt. 

Louise rekommenderar att du behandlar förebyggande med Desinfektionsrengöringsmedel ungefär en gång i månaden, på de ställen där du har problem med svarta fläckar på dina fogar. Om du är hårt drabbad kan du använda Desinfektionsrengöringsmedel oftare i början, efter att du har tagit bort de svarta fläckarna, för en mer eller mindre permanent desinficerande effekt. 

Desinfektionsrengöringsmedel är inte bara ett effektivt medel mot mikroorganismer, det är också otroligt enkelt och snabbt att desinficera det önskade området. Desinfektionsrengöringsmedel är en högkoncentrerad produkt som du helt enkelt sprayar på fogarna, fördelar det med en svamp och torkar av med en fuktig trasa.   

Titta på Louises video där hon visar hur hon använder Desinfektionsrengöringsmedel efter rengöring av fogarna

 

10 tips för att permanent bli av med svarta fläckar på dina fogar

Det kan krävas nog lite mer än professionella rengöringsmedel för att permanent bekämpa de envisa svarta fläckarna. Ofta handlar det om att införa nya vanor för att säga adjö till mögel och mjöldagg. Vi på BASIC CLEAN har sammanställt 10 tips för dig som aktivt vill se till att du och din familj har en hälsosam och behaglig inomhusmiljö. Vi har börjat med badrummet, för om du inte har fukt någon annanstans i hemmet är det oftast i badrummet som mögel och mjöldagg visar sig i form av fula svarta fläckar på fogarna.

 

 • Säkerställ god och daglig ventilation i badrummet

Du bör vädra badrummet precis som de andra rummen i ditt hem. Om du har möjlighet att göra ett korsdrag i badrummet, till exempel genom att öppna ett fönster i ett annat rum, är det att föredra. 

 • Torka upp vatten från golvet, annars bidrar det till fuktigheten i rummet

Om det ligger vatten kvar på golvet från duschen eller badet bör du torka upp det. Annars kommer vattnet att avdunsta och bidra till ökad fuktighet i badrummet.

 • Använd en skrapa för att ta bort vatten från väggar, glasdörrar och golv efter duschen

När du har duschat färdigt skall du skrapa bort vattnet på våta ytor, inklusive golvet. Vattnet är kalkhaltigt och kalken lägger sig främst i fogarna, vilket bidrar till att skapa gynnsamma förhållanden för mikroorganismer. Torka gärna av med en torr trasa.

 • Öppna badrumsfönstret efter att du har duschat/badat

När du duschar, bildas vattenånga från det varma vattnet. Detta leder till ökad fuktighet i badrummet. Om du kan hålla fönstret öppet medan du duschar, kommer mycket av ångan att försvinna tidigare än om du öppnar fönstret först efter att du har duschat färdigt.

 • Slå på ventilationen innan du duschar och låt den gå en stund efter att du har duschat färdigt

Om du har elektrisk ventilation i badrummet skall du slå på den innan du duschar så att den kontinuerligt kan få bort ånga från badrummet. Låt den gå i 15 minuter efteråt så att all vattenånga försvinner.

 • Avkalka regelbundet dina fogar

Vattnets kalkinnehåll kommer att lagras på dina fogar och i mindre utsträckning på dina kakel. Mikroorganismer trivs i dessa kalkavlagringar. Förebygg med avkalkning, som både gör att fogar och kakel ser bra ut igen och tar bort de avlagringar som mögel och mjöldagg föredrar att leva på. Beroende på vilka kakel du har i badrummet rekommenderar vi att du använder antingen Kalkrengöringsmedel eller Allrengöring. 

 • Kontrollera regelbundet dina fogar, i synnerhet de mjuka gummifogarna

Om du har hårda murbruksfogar i badrummet kan du med blotta ögat se om de är i gott skick. Elastiska gummifogar är värre, eftersom de har en ganska begränsad livslängd. Om gummifogarna har förlorat sin elasticitet kan de tappa sitt grepp om kaklen. Här kan mögel, mjöldagg och andra obehagliga mikroorganismer snabbt hitta fotfäste och goda förhållanden i väggen bakom fogar och kakel.

 • Lämna inte fuktiga/våta handdukar på golvet

Om det skall gå lite snabbt på morgonen är risken stor att du glömmer badrumstädningen. Se till att alla städar upp efter sig, så att våta handdukar inte ligger på golvet hela dagen och bidrar till att badrummet blir fuktigt.

 • Använd inte golvvärme som fuktbekämpare

Om du har golvvärme i badrummet skall du inte använda den som fuktskydd, för det fungerar inte. När du höjer temperaturen på golvvärmen för att få bort fukten får du en bastu i badrummet. Den varma fukten är lika illa som all annan fukt. 

 • Desinficera regelbundet för att förhindra förekomsten av mikroorganismer

Använd ett lämpligt desinfektionsmedel, helst med rengörande effekt. På så sätt kan du förebygga mögel och mjöldagg och rengöra badrummet samtidigt. I många badrum kan det vara omöjligt att avlägsna all fukt, så ett effektivt desinfektionsmedel som Desinfektionsrengöringsmedel kan göra stor skillnad.

Som du kan läsa handlar det främst om att avlägsna överflödig fukt från badrummet. När de svarta fläckarna på fogarna dyker upp är de ett tydligt tecken på att badrummet är för fuktigt. Du kan komma långt med rätt städrutiner och effektiva och professionella produkter från BASIC CLEAN. Resten av arbetet ligger förmodligen i att hitta rätt rutiner för badrummet för att minimera fuktklimatet. Då kan du säga adjö till de svarta fläckarna på dina fogar.

 

Kontakta BASIC CLEAN vid eventuella frågor kring envisa svarta fläckar eller om du har andra utmaningar på städfronten

På BASIC CLEAN är vi alltid redo att ge råd och vägledning om städning och rutiner. Vi har många goda råd, tips och tricks för enkel, snabb och effektiv städning som sparar dig mycket tid och minst lika mycket arbete. Vi är tillgängliga dagligen på telefon +46 31-360 82 00 mellan kl. 9.00 och 13.00. Du kan naturligtvis också skriva till oss på [email protected] - vi svarar dig snarast möjligt. Du behöver inte vara kund hos oss för att få hjälp, hos oss finns ingen särbehandling. 

Så handlar du enkelt och bekvämt på BASIC CLEAN

Det är enkelt att handla på BASIC CLEAN, vår webbshop är öppen 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det innebär att du kan handla när det passar dig. Vi säljer till både företag och privatpersoner, och därför visar vi alltid två priser på våra produkter - ett pris med moms och ett pris utan moms. 

Ta en titt på vårt breda urval av professionella och effektiva rengöringsprodukter av bästa kvalitet. Vi har också ett brett urval av hjälpmedel som gör din städning ännu effektivare, snabbare och ger ett perfekt resultat varje gång. Alla våra produkter håller vad vi lovar - vi står för kvalitet.

© Basic Clean - All Rights Reserved