HUR TAR DU BORT DEN MÖRKA KANTEN I TOALETTEN

Läs med här när BASIC CLEANs städ- och rengöringsexpert Louise Grønhøj ger dig receptet på hur du enkelt och effektivt kan få din toalett skinande ren igen. Louise har lång erfarenhet av alla typer av städning och som ägare av BASIC CLEAN är hon redo att dela med sig av de enkla och effektiva metoderna till dig.

Du får också några extra tips och tricks som gör ditt arbete ännu enklare än du vågat drömma om. 

Detta behöver du för att ta bort mörka ränder i toaletten

På BASIC CLEAN kan du köpa de få produkter som du verkligen behöver för att bli av med fula ränder och mörka ringar. Vad du behöver är:

1 x BASIC CLEAN Toalettrengöringsmedel 
1 x BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel 
1 x Toalettsten 
1 x Mikrofiberduk
1 x Sprayflaska

Vi har samlat alla dessa produkter i en paketlösning, BASIC CLEAN Toalettpaketet, där det finns mycket pengar att spara jämfört med att köpa produkterna separat. 


Ju snarare du börjar ta bort de fula ränderna och kalkbeläggningarna, desto snabbare kan du få en skinande, ren toalett igen. När du kan stå ut med att titta på toaletten igen och med gott samvete låta gäster och besökare använda den, handlar det om att förebygga så att det aldrig blir så illa igen. 

Nu har du i alla fall alla de effektiva och ändamålsenliga BASIC CLEAN produkter som du behöver för att lättare kunna underhålla din toalett. För att göra rengöringen av din toalett ännu enklare för dig har du möjlighet att se hur och hur enkelt Louise åtgärdar en toalett med mörka ränder och kalkavlagringar, så att den blir skinande ren och vit igen.

 

Låt Louise visa dig hur lätt det är att få din toalett i form igen

Louises uppdrag är att ge dem som städar för sitt levebröd, eller dem som vill ha ett rent och snyggt hem, möjlighet att köpa effektiva och professionella städ- och rengöringsprodukter och tillbehör som gör städningen mycket enklare och minimerar städtiden, användningen av mycket tid och arbete och svett på pannan. Allt till priser som vi alla har råd med!

Hon använder en tvåstegsmetod när hon tar bort de fula ränderna i toaletten. Dessutom använder hon alla ovanstående BASIC CLEAN-rengöringsprodukter i en mycket specifik ordning.

 Steg 1

Det är här du behöver din toalettborste och ditt BASIC CLEAN Toalettrengöringsmedel. 

 • Tryck först ut så mycket vatten som möjligt ur toaletten med toalettborsten
 • Spraya sedan toalettrengöringsmedel runt toalettskålens kant och på andra ställen där du har fula bruna ränder och avlagringar
 • Vänta i cirka 15 minuter tills toalettrengöringsmedlet har brusat klart
 • Skrubba nu ordentligt med toalettborsten - du kommer att se att det lossnar i det översta lagret av ränderna

OBS: Du behöver inte låta BASIC CLEAN toalettrengöringsmedel verka i flera timmar eller till och med över natten - toalettrengöringsmedlet behöver cirka 15 minuter för att verka, varefter de aktiva syrorna i produkten är förbrukade. Skrubba alltid noggrant med toalettborsten.

Steg 2

Nu skall du ha ditt BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel och din BASIC CLEAN Toalettsten redo.   

 • Torka av toaletten med en trasa för att ta bort rester av BASIC CLEAN toalettrengöringsmedel
 • Spraya generöst med BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel på de drabbade områdena och låt det brusa färdigt
 • Nu skall du ta tag i den underbara lilla BASIC CLEAN toalettstenen, som du börjar med att doppa i vatten
 • Sedan filar du med den på de ställen där det finns behov
 • Om det behövs, spraya på mer Kalrengöringsmedel och skrubba med den våta toalettstenen tills alla beläggningar är borta
 • Skölj nu den rengjorda toaletten och torka över den med en fuktig trasa 

OBS: Inte heller BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel behöver verka i timmar. Precis som med vårt toalettrengöringsmedel brusar det när det är aktivt. När det slutar brusa är syrorna förbrukade och du kan lägga på ett nytt lager om det behövs. Så länge det nya lagret brusa finns det fortfarande kalk att lösa upp. 


Louise har gjort en video där du själv kan se hur snabbt och enkelt det är att bli av med envisa mörka ringar och kalkavlagringar i toaletten. 

 

Lär känna den lilla och effektiva toalettstenen

En stor del av framgången med att enkelt och snabbt kunna ta bort de bruna ränderna i toaletten måste tillskrivas våra unika och effektiva BASIC CLEAN Toalettsten.

Toalettstenen är en porös lavasten - eller pimpsten, som vissa också kallar den. När du gnider stenen på det område där du vill ta bort beläggningar löser stenen sig långsamt. Det betyder att du faktiskt kan förbruka den. Som tur är, är den inte dyrare än att lätt kunna investera i en ny mirakelskapare. 

Du har också möjlighet att få rabatt om du köper ett paket med 5 toalettstenar. Detta kan vara en perfekt lösning för dig som städar åt andra. 

Toalettstenen kan klara av beläggningar som exempelvis:

 • Kalk
 • Rost
 • Ockra 

Och den repar inte din toalettskål, i alla fall så länge du kommer ihåg att göra den våt innan bruk.

Om du också behöver ta bort mörka beläggningar från badkar och handfat kan toalettstenen också göra det.

Du kan med fördel doppa din Toalettsten i en lösning med BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel efter avslutad användning. Då är du nämligen säker på att alla bakterier och mikroorganismer försvinner med det samma. 

 

De mörka ränderna ser som tur är farligare ut än de egentligen är

Jag tror inte att någon kan hålla med om att mörka ränder i toaletten är en vacker syn för ögonen. De kan minst sagt se oaptitliga ut och den bruna färgen får dig inte direkt att vilja sitta på toaletten. Men generellt sett finns det inget särskilt farligt, giftigt eller smittsamt i den mindre trevliga synen. 

Ofta blir de väldigt otrevliga och envisa i toaletter som inte används så ofta. Louise kan intyga detta, eftersom hon gradvis har lärt känna många toaletter med mörka ränder. Faktum är att de värsta som hon har stött på är de som inte används särskilt ofta.

 

Därför uppstår mörka ränder i toaletten

Mörka ränder och beläggningar som kan uppstå i toaletten orsakas av en blandning av kalkavlagringar och ockra. Ockra är ett pigment som finns i vissa typer av lera i jorden. På vissa platser i landet finns det mycket små mängder ockra i vattnet - som sagt, det är helt ofarligt, men det är inte särskilt attraktivt.

Eftersom ockra avsätter sig i till exempel toaletten ger det upphov till fula missfärgningar som kan variera i bruna, orange och rödaktiga färger. Ja, det ser ganska farligt ut.

Om du har ockra i ditt vatten är den fula missfärgningen ett ständigt problem som du inte kan bli av med så lätt. Problemet förvärras av det faktum att stora delar av landet har ganska hårt vatten - och där det finns kalk, finns det oftast ockra också. 

Ockran kan snabbt hitta fotfäste på de porösa kalkstensavlagringarna. Det är därför du ser mörka ränder och strimmor oftast precis där kalken också sätter sig. 

Det är oftast precis vid och under den övre dubbla kanten, men ofta syns långa ränder mitt bak i toalettskålen ända ner till vattennivån. Men de ses också strax under vattennivån och ut mot sidorna, ibland till och med så långt ut mot vattenlåset att det kan vara svårt att komma åt dem. 

När det finns ockra i vattnet lönar det sig verkligen att ta fram bra, regelbundna avkalkningsrutiner. Det kommer att göra ditt liv enklare och hålla din toalett i mycket bättre skick, så att du snabbt kan ta bort de mörka ringar som börjar dyka upp.

 

Kalk i vattnet ger goda förutsättningar för irriterande bruna ränder

Även om Sverige generellt sett har höga innehåll av kalk i sitt vatten, beror vattnets hårdhet på var du bor i landet.

Vattenhårdheten i Sverige delas in i 7 kategorier - från mycket mjukt till extremt hårt. Mycket få eller inga hushåll i landet har mycket mjukt vatten. 

Du kan på din kommuns hemsida kontrollera och se hur hårt vattnet är i din kommun.

För att undvika att ockran har något att bita sig fast i och ger upphov till fula ränder och strimmor i toaletten måste du definitivt förebygga kalkavlagringar i toalettskålen. Ju färre kalkavlagringar du har, desto svårare är det för ockra att få fäste.

 

Så förebygger du kalkavlagringar i toaletten

Kalk avlägsnas lätt med BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel, som är ett professionellt och effektivt medel mot kalk.

BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel är ett starkt surt rengöringsmedel som du kan använda regelbundet, beroende på dina behov. Kalkrengöringsmedlet kan sprayas direkt på kalken i den våta toalettstolen, det kommer att brusa en stund när det verkar vilket gör att du enkelt kan se när det är aktivt. 

Skölj med vatten och torka med en trasa. Nu kan du bedöma om all kalk har avlägsnats eller om du behöver spraya igen.

Den effektiva kalkborttagaren från BASIC CLEAN kan användas för att avlägsna kalk där det behövs i huset. Det är enkelt

 • Toaletter
 • Badkar
 • Handfat
 • Kakel
 • Glasluckor/dörrar i duschkabiner
 • Kranar och armaturer
 • Duschar och andra kromade/rostfria ytor

Ha därför alltid ett kalkrengöringsmedel till hands, tillsammans med den oumbärliga toalettstenen. Du kommer alltid att ligga steget före dina kalkavlagringar. Här kan du se hur enkelt Louise tar bort kalk från sin duscharmatur.

Så kontrollerar du om vattnet läcker i din toalett

När du har problem med kalk och ockra som ger obehagliga missfärgningar i toaletten kan problemet förvärras om toaletten rinner över. När din toalett läcker kan det ha flera orsaker. De vanligaste är

 • Otät bottenventil
 • Småsten vid vattentillförseln
 • Tillkalkning av vattenbehållaren

Byt bottenventilen eller ta bort stenarna, för det är där problemet ligger. Om bottenventilen ser bra ut och det återigen finns stenar, avkalka vattenbehållaren. Det hjälper inte att avkalka vattenbehållaren om problemet är en läckande bottenventil eller stenar vid vattenintaget. Kontrollera därför i den ordning som de nämns i.

För det första kan en rinnande toalett kosta dig flera tusen kronor om året - ut genom fönstret. För det andra ger en rinnande toalett också betydligt fler problem med kalkavlagringar och fula ränder från ockra i vattnet. En större vattenräkning och extra arbete är verkligen inte önskvärt, särskilt inte när det kan åtgärdas relativt enkelt.

 

Har du problem med ockra i ditt vatten?

På insidan av vattenledningarna - främst vattenledningarna i ditt vattenverk - finns det ockraavlagringar. När det arbetas med rören kan dessa avlagringar skakas loss. Detta kan ge missfärgat vatten som inte ser särskilt hälsosamt ut.

Vattnet är inte farligt, men det kan orsaka problem med missfärgningar av tvätten i maskinen och ockrat fastnar omedelbart på kalken i toaletten, handfatet eller andra ställen där kalk har fastnat. 

Oftast är problemen med ockra i vattnet intermittenta, på vissa platser mer frekventa än på andra. Om du tycker att det är dåligt kan du alltid kontakta din kommun eller det vattenbolag som levererar vatten till dig. 

Om ockra kommer från dina egna vattenledningar och du tror att det är ett allvarligt problem, kan du försöka kontakta ett VVS-företag för att se om det finns sätt att bli av med problemet helt eller delvis.

Tyvärr är inte alla problem lätta att lösa - ockra i vattnet är ett av dem. Men nu har du ett effektivt och enkelt sätt att bli av med de svåra mörka ringarna och ett gyllene tillfälle att hålla din toalett i toppskick genom förebyggande åtgärder.

På BASIC CLEAN får du alltid

Professionella kvalitetsprodukter som håller vad vi lovar, till ett pris som gör att du inte känner dig lurad eller lurad. Du får mycket för pengarna hos oss - det är ett faktum. Eftersom alla våra rengöringsprodukter har en optimal sammansättning och koncentration innebär det att du inte behöver en fjärdedel eller en halv flaska innan du är nöjd med dina resultat.

Du kan handla hos oss oavsett om du är egenföretagare eller privatperson. Våra mycket konkurrenskraftiga priser visas både med och utan moms i vår webbshop. Du kan handla hos oss när du vill, eftersom vår webbshop är öppen 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

 

 

 

© Basic Clean - All Rights Reserved