2 LÄTTA STEG TILL STRECKFRI FÖNSTERPUTS.

Så får du skinande rena fönster - 2 steg till streckfri fönsterputs

Fönstertvätt är en ständig källa till frustration, eftersom det ibland är nästan omöjligt att få fönstren putsade så att de inte blir strimmiga. Oavsett hur noga vi är kan det vara svårt att få ett perfekt resultat. 

På BASIC CLEAN har vi en fantastisk syn på fönsterputsning. Vår ägare Louise Grønhøj, som också är en välrenommerad städexpert, har några tips som hon vill dela med sig av till dig. Läs vidare för att ta reda på hur enkelt du kan få en perfekt streckfri fönsterputs.

Varför är det så svårt att tvätta fönstren helt rena och streckfria?

Varför har vi så svårt att få våra fönster helt rena och fria från ränder när fönsterputsaren kan göra det på nolltid? Fönsterputsaren har rätt utrustning och tvättar hundratals fönster varje dag. 

Övning är naturligtvis en av anledningarna till att fönsterputsare gör sitt jobb bättre än vi andra dödliga. Men bra utrustning betyder nu ännu mer, för att uppnå det perfekta, streckfria resultatet som vi alla är ute efter. 

Utrustning för fönsterputsning - både inomhus och utomhus

När du skall tvätta fönster behöver du effektiv och professionell utrustning som gör jobbet enklare för dig. Det behöver inte kosta dig varken en hel eller en halv förmögenhet, men det är absolut nödvändigt om du vill ha ett perfekt, streckfritt resultat när du tvättar dina fönster.

Det räcker med följande

1 Tvättpäls

1 Skrapa

1 Mikrofiberduk

Och så ett fönsterpustmedel av god kvalitet, härifrån rekommenderar vi naturligtvis Basic Clean Fönsterputsmedel, som är vår egen professionella produkt - neutral och koncentrerad och gjord för användning på fönster, glas och speglar. En kvalitetsprodukt som ger rena resultat varje gång. Nu behöver du bara några knep från Louise - och du är redo för skinande rena och streckfria fönster.

Din väg till rena och streckfria fönster - använd Louises 2-stegsraket

Det är inte alls svårt att följa Louises två tips som gör din fönstertvätt enkel, snabb och helt streckfri. Det finns bara två saker som är viktiga för din framgång – och de är: 

 • En bra skrapa i naturgummi, som sitter bra på rutan

Låt dig inte frestas att köpa en skrapa i din favoritfärg med en hård, fast plastskena eller en blandning av material i en fin accentfärg. De hårda/fasta skenorna tenderar att ”studsa” lite för mycket på glaset och lämnar små ränder av fönsterputsmedel. Naturgummi är det bästa alternativet, det är fast men flexibelt och följer ytan med ett fast grepp. Du behöver den om du vill ha ett fint, streckfritt resultat.

 • En torr bana på den nytvättade och våta rutan

Torka fönstret fritt från vatten med en mikrofiberduk längs fönstret. Torka på den sida där det är naturligt för dig att börja. I denna torra bana sätter du din skrapa och skrapar nu över fönstret. Börja uppifrån och torka av skrapan så att den alltid är torr när du lägger den i torkbanan.

Titta på Louises presentation om hur enkelt det är att få rena och streckfria fönster med ett klipp från hennes besök på TV2 Danmark.

 

En påminnelse om hela rutinen för effektiv och streckfri fönstertvätt 

Nu har du fått Louises 2 tips för att göra din fönsterputsning utan streck till en succé. Låt oss ta dig igenom hela rutinen, från början till slut, så att du är väl rustad när du ska ge dina fönster ett helt nytt liv.

 • Häll ljummet vatten i en hink
 • Tillsätt fönsterputsmedel och eventuellt lite ättika om du har mycket kalk i vattnet
 • Gör din tvättpäls våt i blandningen 
 • Tvätta fönstret noggrant – kom ihåg alla kanter och hörn
 • Gör nu en torr vertikal bana med en mikrofiberduk på den sida du börjar på
 • Placera din skrapa av naturgummi i torkbanan och skrapa över fönstret
 • Torka skrapan innan du lägger tillbaka den i torkbanan
 • Börja överst och upprepa tills hela fönstret är skrapat rent 
 • Använd mikrofiberduken för att torka av kanterna om det behövs

Därmed kan du gå vidare till nästa fönster som behöver tvättas. Ta en titt på den här videon där Louise tvättar ett av sina fönster på nolltid

Få ett effektivt och prisvärt fönsterputspaket från BASIC CLEAN 

På BASIC CLEAN har vi många olika paket för olika specifika rengöringsuppgifter. Vi har naturligtvis också  BASIC CLEAN Fönsterputspaket, som ger dig exakt den utrustning du behöver till det bästa paketpriset. Med paketet får du: 

1 x ergonomisk rostfri tvättpälshållare 25 cm.
1 x tvättpäls till tvättpälshållare 25 cm. (tvättas vid 40 grader)
1 x handtag till skrapa, rostfritt
1 x skena av naturgummi i toppkvalitet 25 cm.
1 x 1 liters  Basic Clean Fönsterputsmedel
1 x mikrofibertrasa

Det hela kostar inte mer än vad du betalar för en skrapa av naturgummi på vissa ställen. Det är verkligen ett fynd som gör att du kan göra din fönsterputsning mycket effektivare och snabbare - och med ett fantastiskt streckfritt resultat.

Skillnad mellan fönsterputs invändigt och utvändigt

Utvändiga fönster tenderar att bli smutsigare än invändiga fönster. Det är nästan självklart, eftersom de utsätts för väder och vind och smuts, sand, bilavgaser, byggdamm, havsvatten och annat som flyger runt i luften. Utomhus behöver du förmodligen också tvätta fönsterkarmarna oftare än inomhus. 

När du tvättar fönster och kanske fönsterkarmar utomhus lönar det sig att ta fönsterkarmarna först. Annars riskerar du att tvättvattnet och tvålen blir för smutsig innan du hinner tvätta fönstren. Du kan också använda vårt  BASIC CLEAN Allrengöringsmedel, som tar hand om all slags envis smuts och smuts på dina fönsterkarmar. Vårt Allrengöringsmedel kan du få även i en Svanmärkt utgåva, om du vill vara extra snäll mot miljön.

Att tvätta fönster inomhus kan lätt bli en tråkig och blöt sak. Här bör du veta att du kan spara vatten på en tvättpäls. Du kan enkelt vrida bort överflödigt vatten innan du tvålar invändiga fönster. Förutom mikrofiberduken för att göra den torra banan kan du placera en kökshandduk under fönstret för att fånga upp överflödigt vatten som annars skulle hamna på fönsterbrädan eller golvet. När de inre fönsterkarmarna behöver tvättas, är BASIC CLEAN Allrengöringsmedel också ytterst väl lämpat för att ta bort den film som har lagt sig på alla invändiga ramar.

 

Det enkla sättet att snabbt och droppfritt tvätta inomhusfönster

Om du vill ha ett alternativ för att tvätta inomhusfönster utan att behöva använda för mycket vatten, hittar du ett unikt alternativ hos BASIC CLEAN. Den är perfekt för akuttvätt av fönster, husvagns- och bilfönster och alla speglar och glasytor i hemmet. 

Med detta praktiska och helt unika Fönsterputskit från Cegotec får du hela 2 produkter som ger dig fullkomligt droppfri och effektiv fönstertvätt. 

Spray med tvättpäls i mikrofiber

En 300 ml stor sprayflaska med inbyggd tvättpäls som enkelt klarar av intvålningen av ditt fönster. Du kan med fördel använda Basic Clean Fönsterputsmedel i sprayflaskan - även om du tvättar speglar eller andra glasytor.

Skrapa med batteridriven vattensugare

Den batteridrivna skrapan fungerar som en liten dammsugare som suger upp vatten från fönstret när du skrapar. Det betyder att vattnet som annars skulle hamna på din handduk, fönsterbräda eller golv hamnar i vattensugarens vattentank. Vattentanken töms lätt, så att du kan tvätta fler fönster på nolltid.

 

Hur ofta skall du tvätta dina fönster?

Som tur är finns det inga regler för detta. Fönstren slits inte ut för att du tvättar dem ofta, och tvärtom skadas inte fönstren av att de är smutsiga. Kanske kan man säga att du bör tvätta dina fönster vid behov, eftersom det faktiskt finns flera fördelar med rena fönster.

 • Rena fönster ger mer ljus i bostaden
 • Rena fönster ger dig utsikt över livet utanför
 • Rena fönster gör det lättare att hålla ett öga på fönsterramarnas skick

Louise rekommenderar ungefär varannan månad - ibland lite oftare, ibland inte så ofta. Det beror mycket på vädret och var ditt hem ligger. 

Utomhus kan det hända att du behöver tvätta fönstren oftare om du bor:

 • Nära en saltvattenskust
 • Nära odlade fält där skörd och sådd sker
 • Nära hårt trafikerade vägar eller motorvägar

På samma sätt kan din fönsterputs inomhus variera mycket. Här handlar det inte om yttre faktorer, utan om vad du har i ditt hem eller vad du använder eller gör. Du kan till exempel

 • Ha en vedeldad kamin eller öppen spis i ditt hem
 • Är en stor konsument av stearinljus och värmeljus
 • Röker inomhus

I dessa fall kan du behöva tvätta dina innerfönster oftare än varannan månad. Men med den effektiva utrustningen och Louise tips kan du göra det enkelt, snabbt och helt utan streck.

 

 

© Basic Clean - All Rights Reserved