Så lätt avkalkar du av dina elektriska apparater
Avkalkning av kaffebryggare/kaffemaskiner, vattenkokare, diskmaskin och tvättmaskin är en viktig del av underhållet av dina elektriska apparater. Men hur ofta skall du göra det och hur skall du komma åt kalken? Städ- och rengöringsexperten Louise Grønhøj ger dig i den här artikeln en översikt, som också presenterar en helt ny produkt som gör det mycket enklare att avkalka alla dina maskiner. Läs vidare för att ta reda på hur du kan bli av med kalken innan den påverkar dina elektriska maskiner.
Underhåll dina elektriska apparater med regelbunden avkalkning
När du underhåller dina små och stora hushållsapparater ingår även avkalkning i underhållet. Regelbunden avkalkning är faktiskt den viktigaste delen av underhållet, eftersom kalkavlagringar i maskinerna kan orsaka att
- Disken i diskmaskinen blir inte ordentligt ren
- Kläderna i tvättmaskinen blir stela och gråa
- Kaffet från kaffemaskinen smakar inte alls lika bra som tidigare
- I det kokta vattnet från vattenkokaren flyter mängder av små bitar kalk
- Dina maskiner håller inte så länge som de borde
Därför bör du avkalka i god tid och regelbundet - så att dina maskiner gör det jobb de köptes för på bästa möjliga sätt och du samtidigt kan räkna med en lång livslängd. Avkalkning är rengöring och underhåll med minimal ansträngning men maximal nytta. Det lönar sig aldrig att hoppa över avkalkning, eftersom det kan vara en dyr och besvärlig sak som du helst vill undvika.
Avkalkning av kaffemaskin
Vi känner alla igen det - kaffemaskinens hostande och sprudlande - vilket är ett tecken på att din kaffemaskin behöver första hjälpen i form av en snabb och effektiv avkalkning. Den bör faktiskt avkalkas innan den börjar göra för mycket oväsen och skvätta och spruta, eftersom det hårda arbetet med att värma upp vattnet när maskinen har avkalkats kan orsaka permanenta skador på din kaffemaskin. I värsta fall kan kaffemaskinen brinna ner på grund av kalkavlagringar. Det finns inte särskilt mycket utrymme i kaffemaskinens små rör, så kalkavlagringar som byggs upp kan snabbare hindra eller helt blockera vattnets väg in i kaffekannan.
Din kaffemaskin behöver avkalkas oftare än du kanske tror. Särskilt om du använder den dagligen och dessutom har så kallat hårt vatten - vatten med mycket kalk. Det kan vara så mycket som avkalkning var tredje vecka till var tredje månad. Därför kan det vara bra att hålla ett vakande öga på din kaffemaskin. Ett av de första tecknen är att det tar lite längre tid för maskinen att börja brygga kaffe - det beror på att värmen måste arbeta sig igenom kalkavlagringarna, och det kan ta ett tag. Du kommer också att märka att ytan på din kopp kaffe kan se lite ojämn ut, detta beror på att ett tunt lager kalk lägger sig på toppen av kaffet.
Utvändig rengöring av din kaffemaskin
Glöm inte att rengöra kaffemaskinen utvändigt också - det tar inte många minuter att torka bort kaffefläckar, kalkstänk, kaffesump och annan smuts från maskinen. Använd en bra trasa och varmt tvålvatten - så blir din kaffemaskin som ny. Om kaffet står kvar i kannan blir den lätt lite smutsig - om den är diskmaskinsäker kan du köra den i diskmaskinen så har du alltid en ren och skinande ren kanna.
Regelbunden avkalkning förbättrar kaffeupplevelsen
Om du tycker om ditt kaffe och verkligen njuter av smaken av en god kopp kaffe är det värt att veta att kalkavlagringar i din kaffemaskin inte gör din kaffeupplevelse bättre - tvärtom. Fråga vilken barista som helst och du kommer snart att få reda på att kalkhalten i vattnet är avgörande för en god smak. Det betyder inte att det är bättre att inte ha kalk i vattnet, för det är det inte. Men du kan klara dig utan extra kalk från kalkavlagringar i din kaffemaskin om du vill behålla den goda kaffeupplevelsen.
Louises tips till dig: Använd aldrig hushållsättika för att avkalka kaffemaskinen. Kaffe innehåller naturliga oljor som vinäger inte kan bryta ner. I stället binder sig vinägern till oljorna och ger kaffet en bitter smak.
Avkalkning av vattenkokare
Det är lättast att avkalka din vattenkokare i tid eftersom du lätt kan se de kalkavlagringar som har bildats i vattenkokaren. Du kan förmodligen höra det också, eftersom vattenkokaren kommer att flämta lite när värmen arbetar sig igenom kalkavlagringarna. Du kan också plötsligt undra om du ens har slagit på vattenkokaren. När värmeelementen är förkalkade tar det längre tid för vattenkokaren att värma upp vattnet.
Samtidigt kan det hända att vattnet verkar lite grumligt och att det bildas ett tunt vitaktigt lager på ytan av din kopp te eller kaffe. Ibland kan det till och med finnas små vita bitar av kalk som flyter runt i koppen. En sak är att din varma dryck inte kommer att se lika aptitlig ut som tidigare - en annan är att den inte heller kommer att smaka lika bra som tidigare. Om din vattenkokare har nått den här punkten är det definitivt dags för en avkalkning av vattenkokaren.
Avkalka din vattenkokare vid behov
Om du skall avkalka din vattenkokare en gång om året eller en gång i månaden beror på hur ofta den används och hur mycket kalk det är i vattnet där du bor. Det är därför svårt att ge dig en grov uppskattning av hur ofta avkalkningen skall ske. Men det är inte svårt att kontrollera, eftersom det enda du behöver göra är att öppna locket och titta ner i vattenkokaren. Om du vill hålla kalken borta kan du göra som Louise - koka inte mer vatten än du behöver och töm vattenkokaren på överflödigt vatten. Det sparar också pengar på din elräkning.
Rengör din vattenkokare utvändigt snabbt och effektivt
Om du skall avkalka din vattenkokare kan du med fördel rengöra den snabbt och effektivt även på utsidan. Det tar inte många minuter att torka av den med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Om din vattenkokare är gjord av stål kan du använda ett effektivt stålrengöringsmedel, som både rengör och polerar din vattenkokare så att den ser ut som ny - både invändigt och utvändigt - det är sunt förnuft.
Louises tips till dig: När du avkalkar din vattenkokare skall du komma ihåg att ta bort det lilla filtret i toppen av hällpipen. Släpp ner den i lösningen och låt den koka upp - detta tar enkelt bort all kalk utan att du behöver skrubba, skura eller blötlägga i timmar.
Avkalkning av diskmaskin
Louise rekommenderar att du avkalkar din diskmaskin 2-3 gånger per år, beroende på hur mycket kalk det är i ditt vatten. Det är inte särskilt ofta, och det beror på att diskmaskinen är utformad för att hjälpa till att hålla kalkavlagringar nere genom att tillsätta salt. Hur ofta du behöver avkalka beror naturligtvis också på hur ofta du använder din diskmaskin. Det är stor skillnad mellan att diska dagligen och att köra maskinen en gång i veckan.
Var uppmärksam på om du använder diskmaskinen mer ibland, så att du kan justera datumet för nästa avkalkning. Du kan också hålla ett öga på om din maskin låter mer eller om du exempelvis får kalkavlagringar på glas eller bestick. Detta är tecken på att maskinen behöver avkalkas.
Kom ihåg saltet om du vill minska frekvensen av avkalkningar
Det enda skälet till att vi lägger salt i våra diskmaskiner är att det delvis hindrar kalken från att sätta sig i diskmaskinens vattenledningar och munstycken. Detta sker genom ett slags jonbyte, där saltjonerna ersätter kalciumjonerna Detta innebär att du inte behöver avkalka lika ofta som om du inte tillsatte salt. Om du inte använder salt i diskmaskinen kan du räkna med att avkalka varannan till var tredje månad eller 4-6 gånger per år - beroende på hur hårt vattnet är i din kommun.
De allra flesta maskiner kan ställas in på olika vattenhårdhetsnivåer. Ju mer kalk i vattnet, desto hårdare är det. Det är värt att kontrollera att maskinen är korrekt inställd, annars riskerar du att få för lite eller för mycket salt.
Håll diskmaskinen ren och snygg - så att avkalkningen kan fungera bättre
Det lönar sig att hålla diskmaskinen ren och snygg. Det är ingen större idé att diska gamla matrester, eftersom det inte gör din disk renare. De kan så småningom sätta sig i maskinens filter och orsaka obehagliga lukter varje gång du öppnar den. Ställ inte tallrikar med mycket matrester i maskinen och se till att du diskar dem inom två dagar om du inte sköljer innan du ställer tallrikar, kastruller och stekpannor i maskinen.
Louises tips till dig: Om du har glas med kalkfläckar på dem, ställ in dem i maskinen när du avkalkar den - de blir superfina, glänsande och inbjudande igen!
Avkalkning av tvättmaskin
Precis som för din diskmaskin, rekommenderar Louise att du avkalkar din tvättmaskin minst ett par gånger per år - beroende på vattnets hårdhet och hur ofta du tvättar. Om du tvättar ofta och har hårt vatten kan det innebära att du behöver avkalka din tvättmaskin mycket oftare än några gånger per år - så ofta som 4-6 gånger per år. Det kan vara en bra idé - både för att minimera kalkavlagringar och för att spara pengar på din elräkning - att endast använda förtvätt vid behov.
Visste du förresten att den vanligaste orsaken till att tvättmaskiner slutar fungera eller till och med kasseras är att värmeelementen är förkalkad eller trasig? Därför lönar det sig att prioritera avkalkning av tvättmaskinen. Det är trots allt mycket billigare och enklare än att köpa en ny tvättmaskin eller - om du har tur - köpa och installera en ny värmare.
Du behöver inte avkalka vid högsta temperaturer
Det är en myt att avkalkningen fungerar bäst vid högsta möjliga temperatur. Du kan avkalka maskinen vid 60 grader och med ett program som varar minst 30 minuter. Detta ger lika bra resultat som ett helt program i 90 grader. Det finns alltså ingen anledning att belasta elräkningen. Naturligtvis skal du aldrig lägga in kläder - rena eller smutsiga - i maskinen när du avkalkar den.
Här är några mycket effektiva tips från Louise som du kan använda om du kämpar med dålig lukt från tvättmaskinen. Tvätta den inuti (kom ihåg gummilisten, där det ofta samlas mycket smuts och bakterier) eller så kan du köra en tom tvätt med det lilla underverksmedlet desinfektionsrengöringsmedel, som tar bort alla bakterier, mikroorganismer, mögel och mjöldagg. Kom ihåg att lämna maskinen oanvänd i 24 timmar för att se till att desinfektionslösningen har haft en chans att torka och döda eventuell oönskad tillväxt. Då kommer din tvättmaskin att lukta rent igen och dina nytvättade kläder likaså.
Så här rengör du tvättmedelsfacket i din tvättmaskin
Tvättmedelsfacket i din tvättmaskin är den del av maskinen som behöver rengöras oftast. Det kan man fundera lite över, eftersom allt du lägger i det är rent. Återigen handlar det om kalken i vattnet, eftersom den binder en del av tvålen och lägger sig i tvättmedelsfacket som så kallad kalktvättmedel. Detta ger en något grov yta där mikroorganismer snabbt kan få fotfäste. Ett smutsigt, kalkbelagt tvättmedelsfack är inte bara lite äcklig, den bidrar också till ganska dålig lukt.
Du kan i Louises video se när hon visar hur snabbt och enkelt hon gör tvättmedelsfacket rent i sin egen tvättmaskin. Hon berättar också vilken rengöringsprodukt som är bäst för att snabbt och effektivt rengöra tvättmedelsfacket.
Så gör du tvättmedelsfacket enkelt och effektivt ren i din tvättmaskin
Louises tips till dig: När du har avkalkat din tvättmaskin är det en bra idé att rengöra filtret/flottören efteråt. Det är här som större avlagringar, kalktvättmedel och annan smuts kan finnas som inte har lösts upp helt.
Banbrytande produkt som klarar alla typer av avkalkning
Vår artikel skulle lätt kunna sluta här och nu - som alla andra artiklar i ämnet - med att säga att du ska köpa rätt typ av avkalkningsmedel för den maskin du skall avkalka, men det gör vi inte - och det är tur för dig. Vi lovade dig i början att du skulle få ta del av en ny produkt som kommer att göra avkalkningen mycket enklare för dig. Nämligen ett superbra och effektivt avkalkningsmedel som tar hand om din
- Avkalkning av tvättmaskin
- Avkalkning av diskmaskin
- Avkalkning av kaffemaskin/kaffebryggare
- Avkalkning av vattenkokare
En produkt för alla dina maskiner. Förutom att det är ett utmärkt antikalkmedel sparar du både pengar och utrymme genom att använda en enda produkt för alla typer av avkalkning. Du behöver inte längre köpa 4 olika typer av avkalkningsmedel och du behöver inte längre hålla reda på de många olika doserna vid avkalkning. Du kan läsa mer om Louises avkalkningsmedel här (SÄTT IN LÄNK)
Korrekt dosering ger optimalt resultat
Du bör varken överdosera eller underdosera när du avkalkar dina maskiner. Håll dig till den rekommenderade dosen så får du alltid de bästa resultaten. För lite avkalkningsmedel tar inte bort all kalk i maskinen och för mycket gör ingen nytta. Nedan finns de korrekta doseringsanvisningarna för alla fyra typer av maskiner. Faktum är att det är extra enkelt att avkalka med Louises avkalkningsmedel eftersom vi kan dela in maskinerna i två kategorier - en för alla små elektriska apparater som står på bordet och en för de stora elektriska apparaterna som står på golvet.
- Korrekt dosering av avkalkningsmedel för kaffemaskiner och vattenkokare
För att avkalka en vattenkokare eller kaffemaskin, tillsätt 1 dl. / 100 ml till en liter vatten. Slå på maskinen och låt vattnet koka upp. Om maskinen är kraftigt förkalkad kan det vara nödvändigt att upprepa behandlingen en gång till. När avkalkningen är klar kokar du vattenkokaren eller kaffemaskinen med rent, kallt vatten två gånger. Sedan kan du njuta av gott te och kaffe igen - utan kalk och utan rester av avkalkningsmedel. Justera doseringen om din kaffemaskin eller vattenkokare inte rymmer 1,1 liter vatten.
- Korrekt dosering av avkalkning för diskmaskiner och tvättmaskiner
När du avkalkar din tvätt- eller diskmaskin, dosera 2 dl. / 200 ml avkalkningsmedel. Kör båda maskinerna på ett program som värmer vattnet till 60 grader och som är mellan 30 och 60 minuter långt. Då har du de snyggaste och smidigaste maskinerna igen. Du behöver inte köra maskinen genom ett program för att skölja ut avkalkningen, eftersom sköljprogrammet redan har gjort det.
Förvara ditt avkalkningsmedel korrekt
Det är viktigt att du förvarar avkalkningsmedlet på det sätt som anges i bruksanvisningen. På så sätt kan du vara säker på att ingen skadas eller att avkalkningsmedlet blandas med andra rengöringsmedel eller lösningsmedel som inte är lämpliga. Som regel kan du utgå från att du bör förvara ditt avkalkningsmedel
- Utan räckhåll för barn
- Frostfritt
- Inte tillsammans med livsmedel/matvaror
Det kan finnas andra förbehåll, så tar för vana att kontrollera instruktionerna hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Det finns många fördelar med att avkalka dina maskiner regelbundet
Att regelbundet avkalka dina hushållsapparater och maskiner är klokt av flera skäl. Den största vet vi alla - regelbunden avkalkning i rätt tid förlänger livslängden på dina elektriska apparater. Det betyder att du inte behöver köpa en ny apparat förrän det är dags för det. Du bör också vara uppmärksam på att om din maskin går sönder under garantiperioden och det beror på att rören och/eller värmarna har förkalkats, kommer garantin att vara ogiltig. Att avkalka i rätt tid ger dig många andra fördelar - här är Louises topp 3 saker som du kan dra nytta av om du kommer ihåg att avkalka dina maskiner
- Vatten med kalk smakar kalk
När du brygger kaffe eller kokar vatten till te kan du känna om maskinen behöver avkalkas. Detta beror på att kalken dämpar smaken och aromen i dina varma drycker.
- Du slipper kalk på dina kläder och ditt porslin och bestick
I diskmaskinen kan kalk fastna på glas och bestick, vilket gör dem tråkiga och oattraktiva att titta på. I tvättmaskinen kan kalken fastna på kläderna och göra dem både gråa och stela.
- Du sparar pengar på elräkningen
Elektricitet är dyrt och det är värt att spara på denna kostnad när det är möjligt. Om maskinerna är förkalkade måste de arbeta hårdare än nödvändigt, vilket innebär högre elförbrukning och därmed också högre elräkning.
Kontrollera alltid maskinens bruksanvisning innan du avkalkar för första gången
Det lönar sig att läsa igenom bruksanvisningen för din nya maskin innan du avkalkar den för första gången. Detta gäller både små och stora maskiner. Det kan finnas känsliga delar i maskinen som inte tål vanliga avkalkningsmedel och detta anges alltid i bruksanvisningen. Om detta är fallet med den maskin du har köpt, håll dig till instruktionerna - du kan vara säker på att du inte gör något fel och, ännu viktigare, att din garanti förblir intakt. Vissa tillverkare går så långt att de kräver att du använder deras avkalkningsmedel för att behålla din garanti. Det är värt att fråga om du vill ha en speciell kaffemaskin, till exempel.
Hur mycket påverkar egentligen kalkinnehållet i vattnet hur ofta du behöver avkalka?
Som du kanske redan har läst spelar vattnets hårdhet en ganska stor roll när det gäller avkalkningsfrekvensen för dina elektriska apparater. Vattnet i Danmark är i allmänhet hårt - på vissa ställen mer än på andra. Sedan finns det en handfull kommuner i Jylland som har tur som har mjukt vatten och en handfull kommuner på Själland som har dragit det kortaste strået med särskilt hårt vatten. Vattenhårdhet mäts i dH, ett mått på hur många mg (milligram) kalcium som finns i en liter vatten. Det finns 7 olika hårdhetsgrader, varav endast 2 är mjuka och de övriga 5 har olika hårdhetsgrader.
Skalan ser ut så här, med de färger som är bestämda för olika hårdhetsgrader
Vattnets hårdhetsgrader i dH
Mycket mjukt Under 4
Mjukt 4 - 8
Medelhårt 8 - 12
Ganska hårt 12 - 18
Hårt 18 - 24
Mycket hårt 24 - 30
Särskilt hårt Över 30
Som du kan se är det stor skillnad mellan medelhårt och mycket hårt vatten. Om du inte vet hur hårt vattnet är i din kommun kan du antingen kontakta det vattenbolag som levererar vatten till dig eller så kan du se ett genomsnitt för din kommun på kommunens hemsida. Det är verkligen värt att ta en titt på, eftersom det kan göra underverk för dina elektriska hushållsapparater och även din plånbok.