Rengöring av fogar - 4 enkla steg för att lyckas

Fogarna mellan klinker och kakel på golv och väggar i ditt hem kräver ibland en nästan övernaturlig mängd energi, arbete och rengöringsmedel för att se fina ut igen - eller gör de det?

Det gör det inte om du hänger med och läser vidare här, där BASIC CLEANs ägare och mycket erfarna städexpert Louise Grønhøj gör dig mycket klokare på de fyra enkla stegen till effektiv, professionell och hållbar rengöring av dina fogar. Du kommer dessutom även att få lära känna en otroligt effektiv liten hjälpreda som kan göra din städning ännu enklare, snabbare och effektivare.

 

Varför blir mina fogar fula och smutsiga?

Oavsett om dina fogar är murbruksfogar (hårda fogar) eller silikonfogar/gummifogar (mjuka fogar) blir dina fogar smutsiga eftersom de bland annat utsätts för vatten, smuts och kalk.

Dina fogar kan också bli missfärgade, och det händer oftast i badrummet, som oftare utsätts för vatten. Vattnet kan innehålla järn, rost eller ockra, som alla kan missfärga dina fogar i ganska otäcka gulaktiga, rödaktiga och brunaktiga nyanser.

Om du har små svarta fläckar - särskilt på dina gummifogar - kan det vara mjöldagg och mögel som måste avlägsnas så snart som möjligt, eftersom det inte alls är hälsosamt att ha det i ditt hem. Vita fläckar orsakas oftast av vanliga kalkavlagringar, medan svarta eller blågröna fogar orsakas av alger eller andra mikrobiologiska kulturer.

Du kan ta bort alla typer av smuts och missfärgningar från dina fogar genom att använda ungefär samma enkla 4-stegsmetod som Louise använder.

Före och efter fogrengöring: 

 

Här är vad du skall använda för att få fina och rena fogar igen på nolltid

På BASIC CLEAN hittar du enkelt alla de produkter du behöver för effektiv och professionell rengöring av fogarna. Du skall använda följande:

 1. Kalkrengöring
 2. Allrengöring
 3. Sprayflaska
 4. Skrubbmaskin för fogar m.m.

Dessutom skulle det vara bra om du hade en trasa eller ett par till hands - hitta enkelt fina och hållbara Trasor, dukar, svampar m.m. på BASIC CLEAN. Du kan köpa vårt färdiga BASIC CLEAN Fogrengöringspaket, där alla produkter du behöver finns i ett paket – vilket är enkelt för dig. Det är ett erbjudande som du inte skall missa, eftersom alla produkter i paketet också kan användas för andra rengöringsuppgifter i hemmet - inklusive den supersmarta och supereffektiva Scrubber Dryer.

Du använder din BASIC CLEAN kalkborttagningsmedel för alla de uppgifter där du behöver ta bort kalk från dina ytor. Det kan till exempel vara

 • Dina glasdörrar i duschkabinen
 • Badkaret
 • Handfatet i tvättstugan och köket
 • Dina kakel och / eller klinker

Dessutom kan du använda ditt BASIC CLEAN Allrengöringsmedel för praktiskt taget alla rengöringsuppgifter - särskilt de som kräver lite mer än bara en avtorkning. Du kan till exempel använda Allrengöringsmedel när du behöver rengöra:

 • Köksskåp och -luckor
 • Området omkring kaminen eller öppna spisen
 • Alla andra ytor med olja, fett och smuts

 

Så rengör du dina fogar i 4 enkla steg - använd dig av Louises enkla tillvägagångssätt.

När du rengör dina smutsiga eller missfärgade fogar, är det mycket lättare att uppnå det fina och perfekta resultatet du vill ha. Du kan enkelt göra detta genom att följa nedanstående 4 steg, som inte bara ger dig ett perfekt och fläckfritt resultat utan också sparar otroligt mycket tid.

 1. Fukta ett fogområde med vatten

Om du till exempel skall rengöra duschkabinens fogar, börja uppifrån och arbeta dig neråt - på så sätt har du alltid koll på hur det rengjorda resultatet ser ut. Om du har mer än en kaklad vägg i duschen, rengör fogarna på en vägg i taget.

 1. Spraya samma område med kalkrengöringsmedel eller allrengöringsmedel och låt det brusa färdigt

Båda typer av rengöringsmedel brusar upp medan de verkar. Längre ner kan du läsa när du skall använda Kalkrengöringsmedel och när det är bättre att använda Allrengöringsmedel.

 1. Slå på skrubbmaskinen och skrubba fogarna noggrant fram och tillbaka

Slå på den praktiska och batteridrivna skrubbmaskinen och skrubba fogarna med det skrubbhuvud som passar bäst för fogbredden. Du kan skrubba fram och tillbaka och i cirkulära rörelser om du har många fläckar som skall tas bort.

 1. Skölj med vatten och njut av resultatet

Allt som återstår nu är att skölja väl med vatten och njuta av resultatet av ditt arbete - fina och perfekt rena fogar. 

Louise har tagit fram en video som ger dig en uppfattning om tiden och visar dig hela tillvägagångssättet - det är verkligen inte svårt att följa hennes instruktioner och du kommer förmodligen att bli mycket positivt överraskad över hur snabbt du får fina och rena fogar igen.

Här kan du se när Louise rengör fogarna i en duschkabin

Som du kan se är det den smarta skrubbmaskinen som gör att jobbet går mycket snabbare än vad det annars skulle göra. Även om vi naturligtvis håller på att bygga upp en viss erfarenhet, kan vår hastighet och snabbhet inte riktigt mäta sig med den lilla skrubbmirakeln.

 

Sonic Scrubbers - Den lilla mirakelmaskinen för badrum och kök

Med exklusiv ensamrätt i Danmark är vi på BASIC CLEAN stolta över att kunna presentera den lilla, effektiva och professionella skrubbmaskinen "Sonic Scrubbers". Dess motoreffekt är oöverträffad och med 10 000 svängningar per minut arbetar den mer än 25 gånger snabbare än vad du skulle kunna göra manuellt.

Den är perfekt för exempelvis

 • Fogar
 • Armaturer
 • Vattenkranar
 • Kokplattor
 • Hörn och andra svåråtkomliga ställen

Den är också lätt att ta med sig ut till carporten eller garaget om du behöver rengöra insidan av bilen. Det finns gott om besvärliga hörn, irriterande sprickor och svåråtkomliga håligheter där Skrubbmaskinen verkligen kan göra skillnad för dina resultat.

 

Kalkrengöringsmedel vs Allrengöringsmedel - välj rätt rengöringsmedel för din rengöringsuppgift

På vissa ytor skall du använda kalkrengöringsmedel, men på andra skall du använda allrengöringsmedel. Och när är det du skall du använda det ena och när det andra? Louise ger dig svaret här. Du bör läsa det här avsnittet noggrant, eftersom det är viktig information som du får här. Inte så mycket för fogarnas skull – utan för själva kaklens skull.

BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel

Du använder Kalkrengöringsmedel på ytor med kalkavlagringar. Det är som oftast i badrummet och köket som du hittat fogar och kakel med kalkavlagringar.

BASIC CLEAN Kalkrengöringsmedel är ett starkt surt (syra) rengöringsmedel, som snabbt och effektivt avlägsnar kalk från dina ytor.

Det Kalkrengöringsmedel som du köper på BASIC CLEAN är koncentrerat och effektivt. Du kan se när det arbetar, eftersom det brusar upp då. När aktiva ämnen i kalkrengöringsmedlet är slut, brusar det inte längre. När du använder Kalkrengöringsmedel, är det viktigt att du gör området vått innan du sprayer på medlet. 

BASIC CLEAN Allrengöringsmedel

Du bör använda Allrengöringsmedel på ytor med smuts, sot eller olja. Det är oftast klinkergolvet i tvättstugan, köket och andra ställen där golvet inte utsätts för vatten, t.ex. i badrummet.

BASIC CLEAN Allrengöringsmedel är ett starkt alkaliskt (basiskt) rengöringsmedel som tar bort smuts och fett från dina ytor på nolltid. När du använder Allrengöringsmedel bör du också börja med att fukta ytan. Med sin unika och supereffektiva formel lämnar den alla dina ytor skinande rena - även de som har varit försummade lite för länge.

 

VIKTIG INFORMATION: Du får INTE använda Kalkrengöringsmedel på natursten som marmor, saltsten eller granit. De har ett naturligt kalkinnehåll som kalkborttagningsmedel kan lösa upp och förstöra dina fina naturstenar. Använd därför alltid Allrengöringsmedel när du rengör fogarna mellan dina naturstenar.

 

Gör livet svårt för bakterier och mikroorganismer

Genom att göra levnadsförhållandena omöjliga eller i alla fall mycket svårare för de bakterier och mikroorganismer som sätter sig i dina fogar gör du livet mycket lättare för dig själv.

Det betyder att dina fogar håller sig rena och snygga mycket längre. Det kan vara ganska trevligt, nu när du har ägnat tid åt att få tillbaka dem i toppskick.

Förebygga är alltid en bra idé och Louise har precis rätt produkt för förebyggande åtgärder efter att du har rengjort dina fogar och dina kakel.

Med hjälp av BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel har du möjlighet att avsluta din rengöring med en desinfektion som verkligen fungerar! Desinfektionsrengöringsmedel är ett ytdesinfektionsmedel som också har många andra användningsområden, vilket kan spara både mycket extra städning och inte minst mycket tid.

Efter rengöring av fogar eller som förebyggande behandling

 1. Spraya BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel på fogarna
 2. Torka över med en ren och fuktig trasa
 3. Låt resten lufttorka

Nu är dina fogar desinficerade, vilket innebär att de inte har några rester av bakterier eller mikroorganismer på sig och att de inte heller är mottagliga för dem.

Du kan använda denna förebyggande metod på både hårda och mjuka fogar i hela huset och vid behov. Särskilt de elastiska fogarna av gummi/silikon är mycket känsliga för bakterier och mikroorganismer, som alger, mögel och mjöldagg, som verkligen gillar den fuktiga miljön i badrummet.

BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel är en otroligt mångsidig produkt som kan användas till så mycket mer än att desinficera fogar eller andra ytor i hemmet. Louise säger: "Om du har använt Desinfektionsrengöringsmedel en enda gång kommer du inte kunna leva utan denna underbara produkt”.

Med Desinfektionsrengöringsmedel i huset kan du nämligen även

 • Ta bort dålig lukt från tränings- och arbetskläder
 • Få bort lukten av fotsvett i dina skor
 • Ta bort lukten av urin från mattor, madrasser och textilier

Och så mycket, mycket mer. Titta på den här videon när Louise berättar om hemligheten till ständigt väldoftande och rena sportkläder. Den är definitivt värd att titta på, eftersom både du och din familj kommer att ha stor nytta av den.

 

Dessa missfärgningar bör du vara extra uppmärksam på

De flesta fläckar på din fogmassa är ofarliga - även om de ser fula och farliga ut. Det finns dock några fläckar som du bör vara uppmärksam på, eftersom de kan göra dig och din familj sjuka.

Vi talar naturligtvis om den fruktade mjöldaggen som inte borde finnas i våra hem överhuvudtaget.

Mjöldaggen kan sätta sig på både hårda och mjuka fogar, men mjuka fogar är särskilt känsliga för denna oönskade gäst och det är nästan omöjligt att få bort den när den väl har satt sig.

Därför är det en fördel om du vet hur begynnande mjöldagg ser ut. Mjöldagg syns som små svarta prickar eller fläckar på dina fogar och den sitter ordentligt fast!

Börja rengöra dina fogar omedelbart med Louises enkla 4-stegsmetod om du upptäcker mjöldagg på dina fogar. Börja sedan desinficera med BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel och upprepa regelbundet - även efter att fläckarna har försvunnit.

Kom också ihåg att de mjuka och elastiska fogarna måste bytas ut ungefär vart femte år. Detta beror på att deras elasticitet minskar med tiden och att de inte sluter tätt mot bakväggen och kaklen. Se därför till att dina mjuka fogar är täta - annars kan mjöldagg sprida sig till fogarnas baksida och väggen bakom.

När du byter ut den mjuka elastiska fogen skall du välja den typ som är speciellt utformad för våtrum. Det beror på att den innehåller fungicider vilket ger ett bra skydd mot bland annat mögel och mjöldagg. Det betyder inte att du aldrig behöver rengöra dina fogar igen, utan att den speciella fogmassan ger dig ett grundläggande skydd som du kan underhålla själv och göra ännu säkrare med regelbunden användning av BASIC CLEAN Desinfektionsrengöringsmedel.

Visste du förresten att…

Att BASIC CLEAN säljer alla typer av effektiva och professionella rengöringsprodukter och rengöringsartiklar? Hos oss hittar du både

 • Effektiva rengöringsmedel för alla typer av rengöring
 • Toalettrullar, handduksrullar och handdukspapper till attraktiva bulkpriser
 • Alla typer av maskiner och manuella moppar för professionell golvrengöring
 • Ett brett urval av paket för specifika rengöringsuppgifter
 • Dammsugare i alla storlekar - från stora dammsugare till små effektiva handdammsugare för bilen

Och mycket, mycket mer. På BASIC CLEAN kan du handla både med och utan CVR-nummer och du är alltid garanterad högsta kvalitet och superkompetenta priser. Vi har både privat- och företagskunder som regelbundet köper sina rengöringsprodukter av oss. De gör det för att de är säkra på att få oslagbar kvalitet till bästa pris.

 

© Basic Clean - All Rights Reserved