Den stora strykguiden - din väg till bättre och enklare strykning
Den stora strykguiden - din väg till bättre och enklare strykning
Om du tycker att strykning är en tråkig och tidskrävande uppgift, läs då vidare och få all information du behöver för att bli en mästare på strykning. Städ- och rengöringsexperten Louise Grønhøj ger dig alla tips och tricks - både när det gäller val av strykjärn och själva strykningen. Och då är du redo att spara massor av tid och ändå hänga perfekt strykta kläder i din garderob.
Att stryka med ånga eller inte stryka med ånga - det är frågan
Det finns två typer av strykjärn på marknaden - vanliga strykjärn och det numera lika vanliga ångstrykjärnet, som också finns i en större version som kallas ångstation. Men vilket är bäst att använda och finns det någon större skillnad mellan ett strykjärn utan ånga och ett med ånga?
Ja, det finns en skillnad mellan dessa två typer av strykjärn. Ett vanligt strykjärn stryker med hjälp av värme, medan ett ångstrykjärn stryker med hjälp av en kombination av värme och ånga. Och ånga är den väsentliga skillnaden mellan de två typerna. Fördelen med att använda ånga när du stryker är att ångan lossar fibrerna i textilierna och gör dem mer följsamma. Detta innebär att rynkor och veck lättare stryks släta och snygga. Med ångstrykjärnet behöver du inte stryka över ett veck många gånger för att få bort det. Dessutom har ångstrykjärnet den fördelen att det också kan stryka utan ånga. Om du har en skrynklig skjorta eller klänning som har hängt lite för hårt i garderoben behöver du inte använda ångfunktionen, du kan bara använda ångstrykjärnet som ett vanligt strykjärn.
Louise tillber ångstrykjärn och använder aldrig något annat. Men det är också viktigt för henne att kvaliteten är bra, så att hon kan vara säker på att ångstrykjärnet inte behöver repareras eller bytas ut för snabbt. Hon har förälskat sig i det innovativa och prisvärda varumärket Cecotec, som specialiserar sig på mindre elektriska produkter som alla typer av dammsugare, ångstrykjärn och ångstationer. Om du vill ta en titt på det breda urvalet och de bra priserna på ångstrykjärn kan du ta en titt på följande här.
Hitta det perfekta ångstrykjärnet för just dina behov
Nu vet du att ångstrykjärn ger dig tillgång till enklare, snabbare och snyggare strykning, men vilket skall du välja? Det är lätt att säga att du skall välja det ångstrykjärn som uppfyller dina behov - men det betyder att du måste känna till dina behov. Du kanske inte har dina behov helt klart för dig när det gäller strykning - det är trots allt sällan det som står högst upp på listan över dina favorituppgifter. Som utgångspunkt bör du tänka på följande
- Hur ofta du stryker
- Hur mycket av dina kläder och dina textiler du stryker
- Om du stryker många skjortor och byxor
- Om ditt nuvarande strykjärn har de funktioner som du har användning för
När har man behov av en ångstation?
Låt oss först och främst förklara vad en ångstation är, så att du lättare kan avgöra om det är en produkt som du kan dra nytta av. Ångstationen är en vidareutveckling av ångstrykjärnet och finns i många olika storlekar. Tekniken skiljer sig något från den för ångstrykjärn, där vattenbehållaren är integrerad i själva strykjärnet. I en ångstation är vattenbehållaren separerad från själva strykjärnet och i stället ansluten till det via ett vattenrör. Detta ger en större vattenreservoar som klarar många timmars strykning. Medan ett ångstrykjärn har en vattentank som varierar mellan 50 ml och 500 ml, har en ångstation en vattentank på flera liter.
Storleken på en ångstation varierar från en kompakt storlek där strykjärnet placeras ovanpå vattentanken till en vanlig station med strykjärn, strykbräda, ärmbräda, separat textil- och klädångare och många fler användbara funktioner. Om du inte riktigt kan föreställa dig hur en sådan ångstation ser ut kan du ta en titt på den här videon, den ger dig en bra visuell bild av hur en ångstation fungerar och vilka möjligheter du har med den.
En ångstation är för dig som stryker dagligen eller bara vill kunna stryka på bästa och mest professionella sätt. En ångstation är nästan oumbärlig om du driver ett företag som säljer textilier av det ena eller andra slaget. Med ångstationen kan du vara säker på att alltid presentera dina varor på ett fint sätt för dina kunder. Detsamma gäller för företag som t.ex.
- Tvätterier
- Restauranger
- Hotell
- Konferenscenter
Behöver ångstrykjärnet avkalkas?
Kalk är ångstrykjärnets värsta fiende - det är allt. Vattnet i stora delar av Sverige är kalkhaltigt och därför är vattnet hårt. Detta påverkar majoriteten av svenskarnas avkalkningsvanor. Det kalkrika vattnet påverkar alla elektriska apparater som använder vatten. Så, bland annat, din
- Kaffebryggare
- Vattenkokare
- Tvättmaskin
- Diskmaskin
och så vidare. Det gäller naturligtvis även för ångstrykjärnet. Eftersom kalken byggs upp i maskinerna kan det med tiden leda till att prestandan sjunker och att dina elektriska apparater till slut slutar att fungera. I ditt ångstrykjärn bildas kalk i munstyckena som leder ut ångan ur strykjärnet. Detta kan leda till att munstyckena droppar eller, i värsta fall, till att du sprutar ut några otäcka mörka fläckar på dina kläder. Därför är det bäst att avkalka ångstrykjärnet regelbundet och helst innan kalken angriper munstyckena.
Många nyare ångstrykjärn är utrustade med så kallad antikalkteknik som minimerar kalkavlagringar i munstyckena. Det kan vara en bra idé att köpa ett ångstrykjärn med den här tekniken om du vill minimera avkalkningen och förlänga strykjärnets livslängd.
Så avkalkar du ett ångstrykjärn
Först och främst bör du läsa igenom din enhets bruksanvisning. Om den innehåller instruktioner om hur du ska avkalka apparaten skall du naturligtvis följa dem - annars kan du få problem med garantin. Om det inte står i bruksanvisningen hur du skall avkalka kan du använda avkalkningsmedel som används för kaffemaskiner och vattenkokare. Kom ihåg att följa instruktionerna på avkalkningsmedlet. Du behöver kanske inte lika mycket avkalkningsmedel som för en kaffemaskin eller vattenkokare, eftersom ångstrykjärnets vattentank är betydligt mindre.
Behövs det särskilt vatten för ångstrykjärnet??
Om du vill minimera avkalkningen kan det vara tillrådligt att inte använda kranvatten till ångstrykjärnet. Särskilt om du bor i ett område med mycket hårt vatten. Detta beror på att hårt vatten innehåller kalk som lägger sig i ångstrykjärnet. Naturligtvis beror avkalkningen också på hur ofta du stryker - för ju oftare du använder strykjärnet, desto oftare måste du avkalka det. Vissa tillverkare rekommenderar att du använder demineraliserat vatten för påfyllning. Denna rekommendation ges vanligtvis när ångstrykjärnet inte är utrustat med en antikalkfunktion.
Ibland kan det uppstå lite förvirring om demineraliserat vatten och destillerat vatten. De två orden låter nästan likadant och det är lätt att förväxla dem. Du behöver inte oroa dig, eftersom båda typerna av vatten kan användas i ditt ångstrykjärn. Den ena är lämplig - den andra kan vara lite för fin och dyr för att användas för ändamålet.
Demineraliserat vatten
För att göra demineraliserat vatten tar man bort en del av de mineraler - inklusive kalk - som naturligt finns i vattnet. Detta kan göras på flera olika sätt, men det vanligaste är att mineraler ersätts med joner. Detta är den typ av vatten som används för ångstrykjärn om du vill minimera avkalkningen av strykjärnet.
Destillerat vatten
Det destillerade vattnet är ännu mer fritt från mineraler än vad det demineraliserade vattnet är. Här ångas vattnet vid en viss temperatur och ett visst tryck i en ny behållare. Denna process avlägsnar praktiskt taget alla mineraler från vattnet. Destillerat vatten används främst i laboratorier, där vattnet måste vara så neutralt som möjligt.
Påverkar ångan inomhusklimatet?
Det korta svaret är ja, det gör det. Det lite mer detaljerade svaret är att det beror på hur många textilier du behöver stryka och hur ofta du använder ångfunktionen. Ånga är upphettat och kondenserat vatten, så det tillför fukt till rummet där du stryker. Men det är inte den typen av fukt som sätter sig i väggar eller träkonstruktioner. Rummet kan kännas lite som en bastu med den varma, fuktiga luften. Men du kan enkelt åtgärda detta genom att öppna ett fönster i rummet och eventuellt skapa ett korsdrag om det behövs. Frisk luft gör också ditt arbete lättare och bekvämare, så du slår två flugor i en smäll genom att öppna ett enda fönster eller skapa korsdrag.
Det betyder stryksymbolerna i dina kläder
Alla dina kläder har någon form av etikett med tvättanvisningar. På denna etikett finns också anvisningar för strykning av textilen i fråga. Symbolen är mycket lämpligt nog ett strykjärn med ett antal punkter på. Antalet prickar anger hur varmt strykjärnet skall vara när du stryker. Följ alltid instruktionerna för att se till att du inte skadar dina kläder eller textilier.
Strykjärn med 1 punkt - Låg värme
En enda punkt på strykjärnet innebär att textilen skall strykas på låg värme - högst 110 grader. Det gäller till exempel akryl, acetat, rayon och silke.
Strykjärn med 2 punkter - Medelvärme
Två punkter på strykjärnet motsvarar medelvärme - högst 150 grader. Till exempel polyester, ull och blandningar.
Strykjärn med 3 punkter - Hög värme
Om strykjärnet har tre punkter kan du stryka textilen på hög värme - högst 200 grader. Det gäller till exempel bomull och linne.
Överkorsat strykjärn
Ett strykjärn med ett kryss över betyder helt enkelt att textilen inte lämpar sig för strykning - strykning är förbjuden. Detta gäller för flera typer av textilier, inklusive de som är tillverkade av elastiska material. Värmen kan mjuka upp det elastiska materialet så att det inte längre fungerar. Det är bäst att undvika att stryka på textilier som är märkta med ett kors över strykjärnet.
När symbolerna togs fram på sin tid fanns det ingen ånga, inga LCD-skärmar eller annan teknik som vi ser i dagens strykjärn. På de allra flesta strykjärn, både vanliga strykjärn och ångstrykjärn, finns markeringarna fortfarande kvar. I annat fall skall du hålla dig inom de maximala temperaturer som anges med punkterna ovan.
Stryk dina kläder i rätt ordning
Det kan låta som rent trams att det din strykning blir enklare och snabbare om du stryker kläderna i en viss ordning. Men tro oss, det finns en poäng med galenskapen. Det tar längre tid för ett strykjärn att svalna än att värma upp det. Så om du vill lägga så lite tid som möjligt på att stryka bör du börja med att stryka de textilier du bör stryka vid låg temperatur - 1 punkt i anvisningarna - först. Här värms strykjärnet upp till högst 110 grader.
När du väl har klarat av de känsliga tygerna går du vidare till de tyger som behöver strykas på medelvärme - 2 punkter i instruktionerna. Ställ in strykjärnet på högst 150 grader och vänta en stund tills strykjärnet har nått önskad temperatur. Stryk sedan de sista plaggen som tål den höga temperaturen - 3 punkter i instruktionerna - och värm strykjärnet till högst 200 grader. Då har du gjort din strykning på det mest optimala och snabbaste sättet. Låt ångstrykjärnet svalna helt innan du sätter tillbaka det på plats.
Kom ihåg att rengöra ditt ångstrykjärn
Även om strykjärnet inte ser smutsigt ut på strykytan finns det ofta brända fibrer eller annan smuts på strykjärnet. Detta gör ytan ojämn och kan göra det svårt att stryka. Det bästa sättet att komma ihåg att rengöra strykytan är att rengöra det kalla strykjärnet med ett milt, neutralt universalrengöringsmedel varje gång du använder ångstrykjärnet. Då behöver du inte oroa dig för smuts och smuts som sitter fast, eftersom du tar bort det innan det kan växa och skada dina tyger. Använd en urvriden, mjuk trasa och håll dig borta från sköljplattor, skurpulver och liknande, eftersom de helt enkelt är för hårda mot ytan och kan göra mer skada än nytta.
När är det bäst att stryka den rena tvätten?
Det korta svaret är så snabbt som möjligt och helst direkt från tvättlinan eller torktumlaren. Men om du vill göra det så enkelt för dig själv som möjligt måste dina textilier vara knappt torra när du stryker. På så sätt kommer veck och rynkor inte att sitta kvar i kläderna lika hårt och du behöver inte använda oändliga mängder ånga för att få ett perfekt resultat. Det värsta du kan göra är att låta strykningen samlas på hög, eftersom det kan göra det svårare att stryka bort veck och rynkor. De kräver mer ånga för att lösa upp och mjuka upp fibrerna och kan behöva strykas mer än en gång. Med andra ord tar det betydligt längre tid än om du stryker när det är färskt.
3 tips för jobbiga strykningar
Vi har också några tips för att göra strykningen ännu enklare. Louise har valt ut de tre strykningsuppgifter som kan orsaka mest problem och irritation när vi skall göra dem. Vi ger dig fullständiga instruktioner så att du kan stryka även de besvärligaste kläderna och tygerna i framtiden.
Så stryker du skjortor som ett proffs
När vi stryker skjortor är det ofta med en viss skepsis och nervositet som vi börjar, eftersom det är en av de uppgifter som kräver att vi håller tungan rätt i mun. Det finns många saker att hålla reda på om vi ska få ett bra resultat. Följ de 6 stegen nedan för att få ett perfekt resultat med dina skjortor - utan att du behöver svettas. Skjortan ska inte vara knäppt när du stryker den
- Börja med att stryka insidan av kragen med svepande rörelser och undvik att lägga för mycket tryck på handen. Vänd sedan på kragen och upprepa proceduren på baksidan.
- Stryk därefter axelpartiet
- Knäpp upp och stryk manschetterna genom att börja i mitten och jobba dig utåt.
- Stryk skjortans ärmar genom att lägga dem platt på strykbrädan, använd gärna ärmbrädan.
- Öppna upp skjortan och stryk baksidan från insidan med snabba, svepande rörelser. Undvik att lägga för mycket tryck på strykjärnet i detta moment.
- Drapera skjortan på strykbrädan för att få den att ligga helt slätt mot ytan, stryk därefter framsidan av skjortan. Börja med överdelen och jobba dig nedåt.
Så pressar du byxor med pressveck
Den här uppgiften kan också ge upphov till en del svett, eftersom byxornas pressveck måste vara skarpa för att det ska se bra ut. Ibland finns det ett eller flera veck i övre delen av linningen, som du också måste pressa till formen för att få rätt utseende. Men oroa dig inte, det behöver inte vara så svårt, så länge du följer rätt procedur.
- Ånga och pressa knäna både fram och bak, för att därmed avlägsna ”knäbulor” och knäveck.
- Vänd ut och in och stryk fickorna.
- Vänd dem in och ut rätt och stryk översta delen av byxan - var uppmärksam på att stryka vaderna korrekt.
- Stryk nu främre pressveck på insidan av benen och därefter bakre pressveck.
- Upprepa med det andra byxbenet.
- Dra nu byxorna över strykbrädan och stryk fram och bak.
- Som avslutning stryker du byxornas yttersida.
- Häng byxorna på en byxgalge, så att pressvecket håller sig skarp.
Så stryker du stora textiler som dukar och sänglinnen
Det kan vara svårt att hantera stora textilier som lakan, påslakan, dukar och gardiner som behöver strykas. Hur kommer man i gång och framför allt hur förhindrar man att strykna saker ligger på golvet och blir skrynkliga igen? Här är det perfekta sättet - steg för steg - att snabbt ta itu med de stora, otympliga tygerna med lätthet och perfekt resultat.
- Placera din strykbräda parallellt med matbordet eller ett annat bord som är lite lägre än strykbrädan.
- Lägg den smalaste leden av textilen på strykbrädan - som säkert inte får plats för hela, låt därför resten hänga över strykbrädans kant.
- Stryk nu den del som det finns plats för, medan den andra delen följer med.
- Låt textilen ligga på matbordet - både den strykna delen och den ostrykna delen.
- När du är klar med den ena delen, flyttar du textilen försiktigt och fortsätter med mjuka delar nere på golvet framför strykbrädan.
- Placera den ostrykna delen nu som får plats på brädan och stryk färdigt.
Gör din stryktid till din egen tid
Även om strykning kanske inte är din favorit tidsfördriv, är det faktiskt ett gyllene tillfälle att sätta din favoritmusik eller en bra ljudbok i öronen eller på CD-spelaren och låta dig underhållas medan du stryker. Det kan faktiskt slappna av medan du stryker. Håll ögonen på strykningen, förstås, men dina öron kan lätt användas till något annat. Det är ett perfekt sätt att göra stryktiden till din egen - avslappnande och avstressande. Det spelar ingen roll om du väljer musik, ljudbok, lär dig främmande fraser för din sommarsemester eller något helt annat - så länge du väljer det du vill ha mest. Vem vet, kanske blir stryktiden till slut din favorittid.