Dammsug effektivt och korrekt

En bra och en lämplig dammsugare är otroligt viktig för ett rent och inbjudande golv. Oavsett vilken typ av golv du har är det viktigt att din dammsugare har kapacitet att suga upp allt damm och all smuts från golven. Det är lika viktigt att du dammsuger ordentligt - kan man någonsin dammsuga fel - tänker du kanske, men det kan man faktiskt. Läs med vidare, och se längre ner där vår erfarna städexpert Louise Grønhøj ger dig tips och tricks om hur du väljer dammsugare och hur du dammsuger effektivt och korrekt.

 

Välj en dammsugare som passar dina behov

Det är naturligtvis skillnad mellan att dammsuga en liten lägenhet på 50 kvadratmeter och ett stort företag på 500 kvadratmeter. Men här handlar det nog mer om dammsugarens storlek än om märket. När allt kommer omkring skall 50 kvadratmeter dammsugas lika effektivt som 500 kvadratmeter. 

Oavsett hur stor yta det skall dammsugas, finns det några saker att tänka på när du skall välja rätt dammsugare. Läs mer om vad du behöver tänka på när du hittar den perfekta dammsugaren. 

 

Dammsugarens sugförmåga är viktig

Det viktigaste när du väljer en ny dammsugare är sugförmågan, och det kan vara svårt nog. Olika tillverkare mäter inte alltid sugförmåga på samma sätt, vilket gör det nästan omöjligt att jämföra. Som utgångspunkt kan du tänka dig att sugförmågan är relaterad till motoreffekten, så ju högre effekt desto bättre sugförmåga. Men motoreffekten hos en dammsugare har inget samband med dammsugarens sugförmåga. Den talar bara om hur kraftfull motorn är och har betydelse för motorns livslängd och energiförbrukning. Nedan hittar du en ganska tråkig och kanske till och med lite svår information som du kan dra nytta av om du måste hitta rätt bland de olika uppgifter som tillverkarna tillhandahåller.

 • Vakuum (kPa)

Vakuum är det undertryck som skapas när du sätter dammsugarröret mot golvet. Det är dammsugaren som suger upp smuts, skräp och djurhår från golvet. Den mäts i kilopascal och ger förmodligen den bästa bilden av hur effektiv en dammsugare är. En bra och effektiv dammsugare för hushållsbruk bör ha ett vakuum på mellan 20 och 30 kPa. En riktigt effektiv dammsugare kan ha ett kPa som ligger långt över 50. Ju högre tal, desto effektivare sugförmåga.

 • Airflow (L/S)

När dammet skall transporteras från munstycket och ner i dammsugaren talar vi om luftflöde. Luftflödet beräknas i liter per sekund, d.v.s. hur många liter luft dammsugaren kan transportera per sekund. Luftflödet är normalt mellan 30 och 40 l/s. Ju högre siffra, desto bättre luftflöde i dammsugaren.

 • Motoreffekt (Watt)

Motoreffekten mäts i watt och anger hur kraftfull dammsugarens motor är. Det kan vara viktigt att välja en dammsugare med hög effekt, eftersom den vanligtvis har en längre livslängd än mindre kraftfulla dammsugare.

 • Sugförmåga

Tillbaka till sugförmågan, som egentligen inte har någon standardterm som kan jämföras. Sugförmåga är en kombination av dammsugarens vakuum och luftflöde. Det är vanligt att sugeffekten uttrycks i watt. Detta ger dig en indikation på sugkraften, men inte den exakta sugförmågan. Här mäts sugförmågan i slutet av röret utan munstycke.

Det var en komplicerad omgång, men nu vet du i alla fall vilka siffror och indikationer du ska titta på när du skall välja en ny dammsugare. På BASIC CLEAN har vi två märken som vi anser vara av den kvalitet som vi förväntar oss av en bra dammsugare. Det gamla och välkända märket Nilfisk och det nyare och innovativa märket Cecotec. Hos oss hittar du de bästa priserna och kvaliteterna på

 • Handdammsugare
 • Vanliga dammsugare
 • Sladdlösa dammsugare
 • Robotdammsugare
 • Ryggdammsugare
 • Påslösa dammsugare
 • Dammsugare med hepa-filter

Ta en titt på våra dammsugare och låt dig inspireras av det stora och breda urvalet av många olika typer av dammsugare.

 

Så dammsuger du effektivt

Effektiv dammsugning beror delvis på din dammsugare. Naturligtvis beror det också på hur du går till väga. Om du har en effektiv dammsugare med god sugförmåga har Louise 5 tips för effektiv dammsugning

 • Öppna ett eller flera fönster i det rum som du skall dammsuga

När du dammsuger kommer damm oundvikligen att virvlas upp i rummet. Med ett öppet fönster kommer dammet vanligtvis att gå ut åt det hållet.  

 • Ta bort alla hinder som kan tas bort

Ta upp lösa föremål, t.ex. leksaker, puffar, golvkuddar eller andra föremål från golvet och som lätt kan placeras på soffbordet eller soffan. Nu är det mycket lättare att dammsuga effektivt, utan att stöta på saker som måste plockas upp eller flyttas runt. 

 • Var systematisk när du dammsuger

Börja i ena änden av rummet och sluta i den andra. Då kan du vara säker på att du har dammsugit hela golvytan, inklusive hörnen där damm ofta samlas.

 • Se till att du använder de munstycken som passar ditt golv

Se till att du använder rätt munstycke för golvet i rummet. Hitta de extra munstycken som du vet att du kommer att behöva och placera dem nära den plats där du kommer att använda dem.

 • Ställ in dammsugaren på rätt höjd som passar dig

Innan du börjar, kontrollera att dammsugaren är inställd så att den passar dig. Om flera personer i familjen använder dammsugaren kanske den inte är korrekt inställd. På så sätt kan du undvika att belasta nacke, axlar och rygg.

Tänk på att du genom att dammsuga ofta sparar en eller två golvtvättar samtidigt som du får en hälsosam och ren inomhusmiljö. Om du vill göra din dammsugning ännu effektivare och kanske till och med lite roligare kan du lyssna på bra musik i öronen eller på radion - tiden flyger i väg.

Många människor tycker att dammsugning är förknippat med riktigt irriterande, tjock lukt som inte riktigt är förknippad med något rent. Lyckligtvis finns det ett botemedel! På många ställen kan du köpa så kallade doftpärlor till din dammsugare, vilket också gör att den luktar annorlunda, men också lite kemiskt. Titta på den här videon när Louise visar hur hon gör för att ersätta den dåliga lukten med en ren och fräsch doft som passar till de rena, dammfria golven.

 

Har du behov av en dammsugare med hepa-filter?

Hur var det nu då med hepa-filtret? Vad är det bra för och gör det din dammsugare ännu bättre? Ett hepa-filter gör inte din dammsugare bättre eller effektivare, men för vissa är ett hepa-filter oumbärligt. Det är ett högeffektivt partikelfilter som kan filtrera bort så mycket som 99,7 % av de minsta och svåraste partiklarna i luften, ner till en storlek på bara 0,3 mikrometer - inklusive pollen. Filtret filtrerar enkelt bort även större partiklar. 

HEPA står för High Efficiency Particulate Arresting. Det gör inte dammsugaren bättre, men den blir effektivare. Eftersom filtret fångar upp många fler små partiklar än en dammsugare utan HEPA-filter. 

3 goda skäl att välja en dammsugare med hepa-filter

Det finns flera anledningar till att du kan behöva en dammsugare med hepa-filter, här är de 3 vanligaste:

 • Allergi

Om det finns allergier i familjen är ett hepa-filter oumbärligt. Pollenpartiklar är små och filtreras inte lika effektivt i en dammsugare utan hepa. Astma eller andra lung- eller andningsproblem kan också gynnas av ett hepa-filter. Så hela familjen kan njuta av inomhusmiljön utan att bli störd. 

 • Dagbarn

Om du har dagbarn i ditt hushåll finns det vissa krav som du måste uppfylla. De små kryper ofta omkring på golvet och ett hepa-filter kan hjälpa till att se till att de leker i en ren, pollenfri och dammfri miljö.

 • Husdjur

Ett hepa-filter har visat sig fånga upp mer djurhår. Husdjurshår kan också besvära allergiker, så om du har husdjur är en dammsugare med hepa-filter en bra idé.

 

Så dammsuger du korrekt

Korrekt dammsugning kräver en dammsugare som passar dig. Om röret är för kort blir ryggen lidande, om röret är för långt blir nacken och axlarna lidande. Det finns definitivt några saker som du skall vara extra uppmärksam på om du skall dammsuga. 

Kontrollera din arbetsställning när du dammsuger

En ergonomiskt korrekt arbetsställning vid dammsugning är att föredra. Om dammsugarhandtaget är för långt eller för kort kan nacken, axlarna och ryggen snabbt bli lidande. Se därför till att dammsugaren passar din längd och att du har rak rygg och avslappnade axlar när du använder den. Om fler än en av er ska använda dammsugaren kan ett teleskophandtag vara den bästa lösningen. Teleskophandtaget kan justeras till olika höjder för att passa både höga och låga användare.

En lång sladd minskar antalet djupa framåtböjningar

Louise rekommenderar en kabellängd på minst 15 meter. Detta ger dig en effektivare dammsugning eftersom du inte behöver byta vägguttag så ofta. Samtidigt ger en lämplig sladdlängd dig också en mer korrekt dammsugning, eftersom du inte behöver böja dig ner så ofta för att ta ut sladden ur ett vägguttag och sätta in den i ett annat. Den gör din ergonomiskt korrekta dammsugning mycket enklare.

Specialmunstycken som underlättar dammsugning

Louise har flera bra specialmunstycken i lager. Till exempel den typ som kan göra arbetet mycket snabbare på platser där det inte finns plats för varken vanligt munstycke eller rör. Att ha rätt munstycken betyder mycket om du vill behålla en ergonomisk arbetsställning. 

Elementmunstycket är långt och böjbart. På så sätt passar den lätt bakom elementen utan att du behöver vrida armen ur led eller lägga dig på golvet. Elementmunstycket är också perfekt för dammsugning i bilen. Det finns många ställen där det är helt omöjligt att komma åt med en handdammsugare eller ett annat munstycke. Här är det långa och flexibla munstycket extra fördelaktigt.

Detta munstycke liknar en handfull långa sugrör. Varje (sug)rör tar bort damm, ludd, smulor och liknande - utan att suga upp allt annat också. Den är perfekt för besticklådan, brödlådan, smyckeskrinet, leksakslådan, bilvärmaren eller persiennerna - överallt där du behöver en snabb lösning utan att behöva tömma innehållet eller ta fram den våta trasan.

Om du har djur hemma vet du hur envisa djurhår kan vara. De har ett speciellt sätt att fästa på även de minsta fibrerna. Mattor med både lång och kort lugg, fåtöljen, bilsätena och våra kläder, för att bara nämna några. Med detta pälsmunstycke kan du snabbt bli av med de envisa håren utan att behöva dammsuga otaliga gånger.

Nu vet du vad du ska tänka på när du skall köpa en ny dammsugare och hur du dammsuger effektivt och framför allt korrekt. Titta på den här videon där Louise sammanfattar allt du behöver veta och ger dig några extra tips. 

Nu är du redo att dammsuga effektivt och korrekt. Det gynnar både golvet och din kropp. Om du har några frågor kring valet av rätt dammsugare kan du ringa oss och vi kommer att hjälpa dig att hitta rätt. Du kan vara säker på att få en dammsugare som dammsuger effektivt och som passar dig och dina behov. Vi är tillgängliga varje vardag mellan kl. 9.00 och 13.00. Du kan också skriva till oss med dina frågor på [email protected], och vi återkommer till dig snarast möjligt.

© Basic Clean - All Rights Reserved